>

Gemaal Willem Alexander

NextAls Kroonprins Willem-Alexander in 1998 wordt gevraagd de Schermer te bezoeken voor het in gebruik stellen van twee nieuwe, computer gestuurde gemalen, aarzelt hij geen moment.

Deze worden de geldende Oranje traditie gemaal Beatrix (naast Wilhelmina) en gemaal Willem-Alexander (naast Juliana) gedoopt. Na een rustige vaartocht over de ringvaart, zet de Kroonprins ‘zijn‘ gemaal in werking in een woud van paraplu’s. Er is ondertussen een noodweer losgebarsten. Uit een inktzwart wolkendek gulp het regenwater de poldersloten in. Het water stijgt. Geen nood: de gemalen van Oranje staan hun mannetje en doen hun plicht. Ze pompen het surplus aan water weer de polder uit. Het lijkt wel of het waterschap een proefondervindelijke les in ‘droge voeten’ organiseert speciaal voor de Kroonprins, toen als nationale watermanager nog in opleiding.


Het Gemaal Alexander vervangt de „Juliana" die van 1930 tot 1998 trouwe dienst heeft bewezen.

Velen vinden het nieuwe gebouw lelijk; bovendien past het in het geheel niet in het landschap. 

Gemaal Alexander


Dit nieuwe gemaal is een ontwerp van architectenbureau Ben Looye uit Schagerbrug.

Hij vond inspiratie in de bouwstijl van 1928, maar hij vertaalde dit in een gebouw dat volgens Looye een combinatie werd van een functionele boerenschuur met invloeden van F.L. Wright.

De witte dakrand en het ruime overstek vertonen duidelijk samenhang met het oude gemaal Juliana dat er naast staat. Zelfs de rail van de krooshekreiniger is in harmonie met de sterk aanwezige horizontale lijnen.

Door de uitgekiende positionering van het gebouw ten opzichte van de dijk, fungeert het ronde dak als een soort vijfde gevel. Vorm en kleur geven het nieuwe gemaal een eigentijds karakter en een aparte plaats in de nog zo oorspronkelijke droogmakerij.

Een groen waterhangar, die past in de polder.


Uit het ontvangen commentaar:

Velen vinden het een spuuglelijk gebouw dat in het geheel niet past in het landschap.

Dit pand past in het geheel niet bij het ernaast gelegen oude gemaal Juliana.

Bij particuliere bouw zou er nooit een bouwvergunning zijn afgegeven; wie bedenkt zoiets.


En… het gemaal in 2016 - 2019

Nu in 2018/9 staat het gemaal er vuil en vies bij.

Het gras wordt 2 à 4 keer per jaar gemaaid door een hoveniersbedrijf, waarvan je je kunt afvragen, of ze het werk wel na behoren uitvoeren; kortom het is een aanfluiting. Het ziet er niet uit.

  • De vlaggenmast is vervangen, maar staat nu scheef
  • Het rek van het 375 jarig bestaan van de Schermer is al jaren stuk, maar weghalen/opruimen “ho-maar”!
  • De bestrating is vies; het onkruid groeit welig tussen de stenen die in de afgelopen jaren zijn veranderd van grijs naar zwart.
  • De bak waarin het kroos en overige afval in wordt gedeponeerd is smerig. De wanden zijn of worden nooit schoongemaakt. Het stinkt er (soms) naar visafval; wat zeker in de zomermaanden niet door de vele wandelaars als prettig wordt ervaren.
  • De betonnen wanden zijn vies en vuil; de aanslag wordt niet periodiek (minstens één maal per jaar) verwijderd.


Kortom “Waterschap” vervul uw plichten en zorg voor een goed onderhoud!

🇳🇱    |  Links  |  Downloads  |  Contact   |  Disclaimer  |  Privacy  |  Auteursrechten | Licentierecht   🇳🇱